tiistai 23. kesäkuuta 2015

Kylmä!

Suomessa ei näytä olevan kovin kummoiset kesäkelit, mutta ei ole täälläkään lämmin. Varsinkin eteläsaarella on ollut harvinaisen kylmä. Lake Pukakilla (joka sijaitsee ylängöllä) mitattiin -20C (joka oli Metservicen mukaan lähenteli Uuden-Seelannin ennätysmittausta, -25.6C, vuodelta 1903 ja on siis "very cold") ja Woodsien farmillakin on useampi sentti lunta.

Olen erittäin tyytyväinen, että olen tällä hetkellä leudossa Bay of Plentyssä, täällä pysytään kuitenkin koko ajan nollan yläpuolella. Onneksi myös aurinko jaksaa lämmittää päivisin, joten lämpimämpiä vaatteita tarvitaan lähinnä aamuisin ja iltaisin. Kaiken lisäksi kotoa löytyy yksi luksus, ilmalämpöpumppu, joka on kovasssa käytössä. Ehkä joku päivä pääsen muuttamaan jopa taloon, jossa olisi eristeet ja tännekin vihdoin rantautuneet tuplaikkunat... Olen kuullut, että monissa uudemmista taloista tuollaisia erikoisuuksia jopa löytyy! Mutta suurin osa taloista on talvella kylmiä ja kosteita, ihanaa... Paikalliset saa muuten helposti hiljaiseksi kun he kysyvät "Miten sulla voi olla kylmä, kun tuut Suomesta?" vastaamalla "Meillä on eristeet, kolmin- tai nelinkertaiset ikkunat, keskuslämmitys ja sisälämpötila aina vähintään 20C".

Mietin aamulla myös miten hullua on, että a) Suomessa jotkut haluavat olla kesävaatteissa sisällä, vaikka ulkona olisi -30C ja b) täällä oleskellaan ulkovaatteet päällä sisällä, koska taloja ei osata eristää kunnolla. Olisikohan olemassa joku järkevä kompromissi?

PS. Kuulin myös hauskan tarinan - pari vuotta sitten yhdessä kylässä eteläsaarella oli reilusti pakkasta yöllä ja asukkaat ihmettelivät aamulla mitä paikallisille pupuille on käynyt. Pupujen korvat olivat nimittäin kovin kärsineennäköisiä. Aluksi epäiltiin, että puput olivat jostain syystä muuttuneet agressiivisiksi toisiaan kohtaan, kunnes tajuttiin, että niiltä oli pudonneet korvankärjet, koska ne olivat jäätyneet! Itse mietin tarinan kuultuani miten tyhmiä eläimet ovat täällä, koska Suomessakin tietääkseni elää edelleen jäniksiä ym pitkäkorvia, vaikka pakkasta on joka talvi. Ehkä ihan kaikkia tarinoita ei kannata uskoa.


keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Piiloveroja

Olen viime päivinä ihmetellyt Uuden-Seelannin erilaisia maksuja. Täällä on erittäin yksinkertainen ja suhteellisen alhainen verotus, mutta valtio kerää tuloja muilla maksuilla.

Verotus esimerkiksi henkilölle, joka ansaitsee 100 000 dollaria (n. 60 000 euroa) vuonna 2015:
Ensimmäiset 14 000 nzd verotetaan 10,5%:lla (yhteensä 1470 nzd), seuraavat 14 000-48 000 nzd verotetaan 17,5 %:lla (yhteensä 5950 nzd), seuraavat 48 000-70 000 nzd verotetaan 30 %:lla (yhteensä 6600 nzd) ja viimeiset 70 000-100 000 nzd verotetaan 33 %:lla (yhteensä 9900 nzd), joten koko vuoden verotus on yhteensä 23 920 nzd, eli noin 23,9 %.

Sen sijaan erilaiset maksut, jotka Suomessa ovat suhteellisen pieniä ovat täällä paljon suurempia. Yksi esimerkiksi on passi maksaa täällä tällä hetkellä noin 90 euroa (Suomessa 44 e) ja sen hinta nousee parin kuukauden päästä 110 euroon, kun passin voimassaoloaika nousee 5 vuodesta 10 vuoteen. Viranomaiset ovat varoitelleet, että passin hinta saattaa seuraavien vuosien aikana nousta jopa 250 euroon, koska nykyiset maksut eivät kata passin kustannuksia. Toisaalta on ihan perusteltua, että ne jotka haluavat passit maksavat sen todelliset kustannukset, mutta suomalaiseen systeemiin tottuneelle se tuntuu oudolta.

Täällä myös lähes kaikki uudet moottoritiet ovat maksullisia, koska ne rahoitetaan lainoilla, ei verorahoilla. Erilaisia maksuja tulee muutenkin eteen vähän väliä. Itse olen viime aikoina tutustunut maahanmuuttoviranomaisten maksuihin ja kuten jo aikaisemmin kerroinkin, niihin on uponnut erilaisissa muodoissa useampi tuhat euroa, joista pienimmät maksut olivat n. 100 euroa, suurimmat n. 1100 euroa. Joten joka kerta kun olen joutunut hankkimaan jonkinlaisen todistuksen Suomesta, naurattaa niiden hinnoittelu. Esimerkiksi syntymätodistus maistraatilta oli yhteensä 13,50 euroa (sisältäen postituskulut, 4 euroa). Sen lisäksi todistuksen saamiseen Suomessa meni pari päivää, täällä mitään ei tapahdu parissa päivässä. Osittain sen takia, että ensin pitää käydä hakemassa kaiken maailman leimat (kaikkialle pitää lähettää "certified copies", jotka tarvitsevat leiman ja allekirjoituksen juristilta tai "justice of peace"lta) ja postittaa paperisena.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Coromandel

Vietimme pitkän viikonlopun Coromandelin peninsulalla ja taas löytyi yksi Uuden-Seelannin helmistä. Parasta asiassa on, että alue on vain muutaman tunnin päästä Taurangasta! Annan valokuvien kertoa loput.

Vaikka täällä onkin talvi, välillä päivät muistuttavat enemmän Suomen kesää.

Cathedral Cove on yksi Coromandelin tunnetuimmista kohteista.

AirBnBn kautta löydetyn majoitusmaikan terassilta oli vihreät näkymät.

Yksi kauneimmista rannoista, New Chum Beach.

Lopuun pakko laittaa vielä tämä ikävä yllätys rannalla :(

maanantai 8. kesäkuuta 2015

UV-indeksi

Pohjoisella pallon puoliskolla lähestytään kovaa vauhtia vuoden pisintä päivää ja täällä eteläisellä puolella odotetaan, että lyhyin päivä menisi ohi. Olen moneen kertaan kuullut täällä ollessani, että "tulet huomaamaan, että "kiwit" ovat paljon vanhemman näköisiä kuin suomalaiset, koska aurinko on yksi suurimmista ikääntymisen merkkejä lisäävistä tekijöistä". Se tuntuu olevan totta, arvioin lähes poikkeuksetta paikallisten iän 10-15v suuremmaksi kuin mitä se todellisuudessa on. Josta tietenkin seurasi pieni paniikki - miten säilytän suomalaisen ihoni nuorena täällä. 

Olenkin seurannut UV-indeksejä poikkeuksellisen tarkasti ja aina kun se kohoaa yli 3 (lähes joka päivä siis) laitan aurinkorasvaa ja kaivan aurinkohatun esille. Mielenkiinnosta kävin myös kurkkaamassa Helsingin indeksejä ja sieltä löytyi heti selitys sille, miksi minun ihoni on niin paljon nuoremman näköinen kuin paikallisten. Helsingissä on kesällä vain hieman korkeampi UV kuin täällä talvella. Nauttikaa siis huoletta turvallisesta pohjolan auringosta!