sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Talosuunnitelmia

Viime aikoina meidän vapaa-aikamme on kulunut talosuunnitelmien parissa. Olen jo aikaisemmin maininnut, että toivoimme aluksi löytävämme sopivan talon, mutta nyt alkaa näyttää siltä ettei valmista sellaista löydy. Ainoaksi vaihtoehdoksi siis jää talon rakennuttaminen. Parikin tonttivaihtoehtoa löytyisi ja olemme jo oikeastaan valinneet urakoitsijankin. Nyt pitää vain odottaa, että Hannon USAn projektin sopimuspaperit saadaan viimeisteltyä. Sillä välin olemme jo katselleet erilaisia talovaihtoehtoja.

Ongelmana on, että kun päättää rakentaa oman talon tulee heti mieleen miljoona asiaa, jotka unelmatalossa olisi. Kerran kun rakennuttaa, kannattaa talosta tehdä itselle mieluinen, eikö? Mutta kuten aina - ihan kaikkea ei voi saada. Valitsemamme urakoitsija on kalliimmasta päästä, koska heidän laatunsa on aika eri tasolla kuin monen muun. Olemme nähneet monta esimerkkiä taloista, jotka jo muutaman vuoden jälkeen näyttävät erittäin kuluneilta, joten haluaisimme panostaa laatuun.

Suomalaiselle laatu tarkoittaa mm. seinien eristeiden paksuutta ja tuplaikkunoita. Kun alan puhua siitä, että haluan lämpimän talon kaikki sanovat "ei täällä ole koskaan kovin kylmä - ei niitä eristeitä niin paljon tarvitse". Olen asiasta täysin eri mieltä. En vaadi Suomen tason eristeitä, koska täällä tosiaan ei ikinä ole todella kylmä - lämpötila ei putoa koskaan alle 0C Tyynenmeren tasoittavan vaikutuksen takia. Mutta jos sijoittamalla hieman enemmän taloon, siitä voi tehdä miellyttävän ympäri vuoden, niin mielestäni ne muutama tuhat dollaria ovat sen arvoisia. Vai miltä teistä kuulostaa 10C vs 20C talvella?

Yksi suurin ongelma täällä, kylmyyden lisäksi, on talojen kosteus. Suurin osa taloista on rakennettu huonosti, täysin ilman eristeitä, ja monet ovat laiminlyöneet peruskorjauksia. Kylmä ja kostea talo ei ole terveellinen paikka asua. Sen seurauksena täällä mm. astman määrä lapsilla on erittäin korkea, n. 13 % (Suomessa n. 5 %). Olemmekin nähneet useamman kostean ja kylmän talon, joista Hannokin totesi ettei antaisi lastensa ikinä asua siellä.

Lämpimän talon lisäksi suomalainen kaipaa taloonsa saunaa. Olen aina sanonut etten oikeastaan kaipaa saunaa. Mutta olen huomannut, että moni asia joiden kanssa on kasvanut ja elänyt vuosia alkaa tuntua tärkeämmältä mitä kauemmin niistä on erossa. Oli helppo olla vuosi ilman saunaa, mutta kun tajusin, että pääsen ehkä kunnon saunaan vain Suomen vierailuilla, niin rupesi hieman ahdistamaan. Nykyisessä talosuunnitelmassa sauna onkin mahdutettu kylpyhuoneen viereen. Onneksi täällä asuu tarpeeksi paljon suomalaisia, joten pystyn rakennuttamaan saunan esim. Harvian tai Helon kiukaalla.

Jos asiat pian alkavat sujua suunnitemien mukaisesti, saattaa meillä olla jo ensi vuoden alussa saunallinen talo, josta voimme ihailla näitä maisemia:





keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Vieraita ja oikean insinöörin hommia

Blogissa on vietetty hieman hiljaiseloa vanhempien vierailun ja työkiireiden takia. Työkiireiden takia en myöskään ehtinyt aivan kauheasti panostamaan vierailuun (ja Hannon mielestä en tehnyt tarpeeksi), mutta toivottavasti vierailla oli silti mukava loma. Kahden viikon vierailu hujahti ohi nopeasti, mutta ehdimme käydä muutamassa paikassa, mm.

Coromandelin Cathedral Cove

Karangahake Gorge
Esimieheni Peter on yrittänyt kovasti saada kasattua minulle töitä, jotten ehtisi kyllästyä (ja varmaan testatakseen minun paineensietokykyä). Ensimmäiset viikot olivat melko rentoja, vaikkakin jatkuva uuden opettelu väsyttikin. Viimeiset pari viikkoa Peter on vihdoin onnistunut kasaamaan ison kasan kiireellisiä hommia vastuulleni. Vaikka toisaalta pidän pienestä paineesta ja toimin silloin tehokkaammin on se tietenkin myös rankempaa. En muista pitkään aikaan olleeni näin väsynyt tullessani kotiin töistä. Siihen tosin vaikuttaa myös se, että ajan joka päivä 150 km työmatkoillani.

Eniten painetta aiheuttaa omat tavoitteeni vaatimukseni itseltäni. Kuten kaikki minut tuntevat varmasti tietävät, osaan kasata itselleni paineita. En muista ikinä olleeni kovin kateellinen muille, mutta itseni kanssa kilpailen jatkuvasti ja laitan joskus ehkä turhan kovat tavoitteet. Ymmärrettävistä syistä en koe olevani vielä kovin osaava töissä ja haluan kovasti oppia nopeasti paljon uusia asioita. En vain ole aina kovin kärsivällinen ja kun oppiminen vie oman aikansa koen olevani riittämätön.

Onneksi on kuitenkin olemassa yksi keino joka auttaa aina - jooga. Vanhempien vierailun aikana jooga jäi tauolle ja sen huomasi - pinna oli erittäin lyhyt ja henkinen sekä fyysinen väsymys suuri. Maanantaina töiden jälkeen melkein jätin joogan väliin, koska olin aivan poikki. Menin kuitenkin joogasalille ja taas kerran tapahtui sama ihme. Jooga nollasi oloni ja kävelin ulos virkeänä ja rauhallisena. En ihan usko kaikkea mitä joogaohjaajat höpöttävät, mutta mikään muu urheilulaji ei paranna niin henkistä kuin fyysistä oloani yhtä hyvin kuin ashtanga jooga. Viikonloppuna olen menossa kolmeen joogan workshopiin, joten ensi viikolla on melko varmasti aika erilainen olo.

Vaikka työ tuntuu välillä rankalta ja koen olevani edelleen aika syvissä vesissä, viihdyn silti edelleen töissä. "Oikeat insinöörin hommat" sopivat minulle - siinä on juuri sopivasti teoriaa, ongelmanratkaisua ja käytäntöä. Sain eilen kiireellisenä tehtävänä kirjoittaa uuden kemikaalisäiliön sekoittajalle logiikka, jolla tuotannonohjausjärjestelmä pyörittää sitä. Tehtävä oli suhteellisen helppo, mutta koska se on ensimmäinen kirjoittamani logiikka, vei se melko paljon aikaa. Tänään pääsin testaamaan toimiiko logiikkani niin kuin olin suunnitellut (kyllä, se toimii):

Kiipesimme säiliön päälle kurkkimaan miten hienosti sekoittaja pyörii.