Tiedostan, että tämä kirjoitus sisältää paljon kyseenalaisia yleistyksiä, enkä väitä niiden pätevän kaikkiin. Uskon silti, että vaikka olemme kaikki yksilöitä, kulttuuritausta vaikuttaa voimakkaasti käyttäytymiseen ja eri asioihin suhtautumiseen. Nämä asiat ovat pyörineet paljon mielessäni viime aikoina, joten pakko kirjoittaa.
Olen täällä ollessani huomannut miten liberaali taustani on. Kyllä, Suomessakin tapaa paljon ennakkoluuloja, mutta Suomen sosiaalidemokraattinen ajattelutapa on silti syvällä systeemissä. Uusi-Seelanti on varsinkin nykyisen oikeistohallituksen käsissä hyvin erilainen ja nykyisen kumppanini eteläafrikkalaiset kokemukset ja siitä seuranneet mielipiteet ovat hyvin erilaiset kuin omani. Ne ovat toisaalta saaneet itseni kyseenalaistamaan joitakin ehkä hieman naiiveja ajatuksia, mutta toisaalta uskon silti, että liian jyrkät asenteet johtavat vain ongelmiin.
Yksi Uuden-Seelannin rikkauksista on, että tämä on maahanmuuttajien rakentama maa. Täällä ollaan yleisesti hyvin avoimia ja ystävällisiä kaikkia kohtaan. Ikävä kyllä tiettyjen ryhmien ongelmat ovat johtaneet yleistyksiin, jonka seurauksena eurooppalaistaustaiset saavat erilaista kohtelua kuin muut maahanmuuttajat. Tätä asetelmaa on kritisoitu ja maahanmuuttojärjestelmää on yritetty muuttaa niin ettei se suosisi vain eurooppalaisia, mutta yleinen ajattelutapa on: “tervetuloa - jos olet korkeasti koulutettu, valkoihoinen”. Itse rankan viisumiprosessin kokeneena totesin, että edes eurooppalaisena tänne ei tosiaankaan tulla kovin helposti, mutta olen sitä mieltä että se on toisaalta ihan järkevää. Yksi syy miksi täällä on alhainen työttömyys, on että tänne yritetään saada vain ihmisiä, joiden osaamista ei muuten täältä löytyisi ja jotka edistävät Uuden-Seelannin taloutta.
Paikallisessa maahanmuuttojärjestelmässä on monta kategoriaa. Korkeasti koulutettujen lisäksi tänne tulee suuri määrä rankkaa “sesonkityötä” tekemään mm. intialaisia ja filippiiniläisiä. Sesonkityöviisumit ovat ainut tapa miten Uuden-Seelannin suuri hedelmä-, viini- ja muu maatalous pyörivät, sillä paikallisten sanoin “maan oma väki ei suostu tekemään todella rankkoja, huonosti palkattuja hommia - joten pakko tuoda aasialaisia”. Epäilen, että yksi (ehkä hieman vaiettu) kriteeri maanmuuttoon on uskonto. Täällä ei esimerkiksi juurikaan näy muslimeja. Suurin osa intialaisista on (rauhallisuudestaan tunnettuja) sikhiläisiä, jotka on helppo tunnistaa heidän turbaaneistaan - en ole ikinä nähnyt niitä yhtä paljon kuin Aucklandin junissa!
Nykyinen työpaikkani on tyypillinen aucklandilainen firma - työntekijät ovat ympäri maailmaa. Uusin tuttavuuteni ovat filippiiniläiset. Ainakin tässä firmassa tapaamani naiset ovat ihania ihmisiä: Huolehtivaisia, avuliaita ja erittäin ystävällisiä. Olenkin jo maininnut firman italialaiset - jotka (kuten he itsekin naureskelevat) ovat myöskin tyypillisiä edustajia… Onneksi he ovat pohjoisosista, joten paikka ei ole aivan täysin kaaoksessa.. :D
Eilen kun ajoin viime viikolla töiden jälkeen kotiin totesin, että omalla alueellani muiden asukkaiden autot poikkeavat aika lailla omasta pienestä ja käytännöllisestä, vaaleansinisestä Honda Jazzista. Muissa autoissa istui “pacific islanders (eli esim. Tonga, Fidzi)”, intialaisia ja kiinalaisia tuunatuissaan ja äänekkäissä autoissaan.
Uusi-seelantilaiset ovat tunnetusti huonoja kuskeja, jonka takia onkin huvittavaa miten paljon huomiota ulkomaalaisten aiheuttamat kolarit saavat. Täällä ollaan tosissaan huolissaan miten tänne tulevat oikeanpuoleiseen liikenteeseen tottuneet kuskit pärjäävät. Kun seuraa mediaa voisi saada kuvan, että suurin osa onnettomuuksista olisi turistien aiheuttamia, mutta todellisuudessa niiden osuus on vain 4 % kaikista kolareista.
Huomaan itse olevani helsinkiläinen autoilija. Taurangassa ärsyynnyin, koska pikkukaupungin kuskit eivät osaa ottaa muuta liikennettä huomioon. Se näkyy mm. siinä ettei toisille kovin helposti anneta tilaa ja liikenneympyrät ovat raivostuttavia, koska sinne ei uskalleta mennä sisään. Aucklandilaiset sen sijaan (vaikka muu maa toisin väittääkin) ovat yleisesti suhteellisen hyviä kuskeja, koska he ovat tottuneet suurkaupungin (Aucklandissa on nykyään n. 1,5 miljoonaa asukasta, joista suurin osa ajaa kaikkialle) liikenteeseen. He ovat toisaalta erittäin aggressiivisia ja mahdollisuudet käytetään hyväksi, mutta toisaalta täällä ollaan todella kohteliaita ja aina kun laittaa vilkun päälle toiselle kaistalle syntyy tilaa. Itsellä on vielä opettelemista siinä miten kauniisti täällä annetaan toisille tilaa. Olen erittäin tyytyväinen, että ole kuitenkin tottunut ajamaan liikenteen seassa, sillä Aucklandin liikenne tuntuu suurkaupungin liikenteeltä - meno on aika erilaista kuin pienemmässä Helsingissä. En varsinaisesti viihdy paikallisessa liikenteessä, mutta tarvittaessa pääsen paikasta toiseen. Palasin tänään aamulla pitkän viikonlopun vietosta Taurangasta Aucklandiin. Ensimmäiset 190 km taittuivat kahdessa tunnissa, sitten pääsin kokemaan Aucklannin aamuruuhkan ihanuuden - viimeiset 30 km kestivät lähes tunnin. Onneksi olen töissä etelässä, en uskalla edes miettiä miten kauan matka Aucklannin pohjoisosiin olisi kestänyt.
Näistä asiasta voisi kirjoittaa romaanin tai pari, joten jatkoa on varmasti luvassa :)